tiistai 28. syyskuuta 2010

Linosalla - edelleen

Finnish turtlegirls
 Niin siinä sitten kävi, että jäin Linosalle paljon pidemmäksi aikaa kuin suunnittelin. Alunperin mun piti olla täällä kaks viikkoa, mutta koska kellään ei ollut halua lähteä täältä muuten kuin joko suoraan kotiin tai ystävän kanssa seuraavaan paikkaan, jäin tänne. Tämän viikon lopussa lähes kaikki muutkin lähtevät, joten silloin suuntaan minäkin kohti Coria.

Poistuminen täältä ei olekaan mikään yksinkertainen juttu, sillä sääolosuhteet vaihtelevat päivittäin aika rajusti. Koska täällä ollaan pelkän veneyhteyden varassa, kova merenkäynti estää lähtemisen.

Mr Grey
Sitten monet pohdiskelevat sopivaa suuntaa, että kannattako lähteä Lampedusalle ja lentää sieltä mantereelle vai mennäkö Porto Empedocleen, josta junalla tai bussilla eteenpäin. Välillä lennot ovat älyttömän halpoja, esim. keskellä viikkoa lentolippu Lampedusalta Roomaan maksoi 2 euroa + verot. Lautta Porto Empedocleen maksaa 34€, juna tai bussi Palermoon 8 euroa ja sieltä junalla Roomaan noin 70€. Siksi monet ihmettelevätkin, että miksi itsepäisesti haluan kulkea laivalla ja junalla. Yksikin neito kysyi, että kai kuitenkin lennät Suomeen. Ja kun sanoin, että aion senkin matkan tehdä junalla ja laivalla, oli hän todella ihmeissään.

Ekologisuus tuntuu muutenkin olevan aika kaukana italialaisten ajatuksista, vaikka täällä merikilpikonnaprojektissa luulisi ihmisten olevan enemmän kiinnostuneita ympäristön tilasta. Lähes joka päivä lounaalla ja illallisella yli 10 hengen porukka syö ja juo muoviastioista. Itsepäisesti otan itselleni joka kerta lasin ja tuon muillekin ja lupaan tiskata astiat. Siitä huolimatta moni valitsee muovisen. Roskan määrä viikossa on aikamoinen. Sama asenne taitaa ulottua muuhunkin elämään. On saarella sentään roskien kierrätyssysteemi. Tosin biojätettä ei taida kukaan kompostoida, vaikka maa ei varmaankaan ole hedelmällisimmästä päästä ja biojätteestä saisi hyvän lannoitteen.
Onni and Lucky

Turha sitä on kuitenkaan saarnata asiasta. Yritän omalla esimerkilläni vaikuttaa ja pitää huolta omista valinnoistani. Toki siinäkin tulee rajat välillä vastaan, kun ei ole niin rikas, että voisi maksaa ekologisuudesta mitä tahansa, eikä aina aikaa tarpeeksi. Toivon, että jossain kohtaa ihmiset ja varsinkin päättäjät heräävät ja ryhtyvät sellaisiin toimiin, että ympäristön tila ajaa taloudellisen hyödyn edelle.

Parina viime päivänä olen ollut todella iloinen, sillä olen saanut palautetta parilta Ekomatkaajien kautta vapaaehtoisprojektin löytäneeltä. Molemmat olivat viihtyneet projekteissa oikein hyvin, mutta mikä parasta, molemmat haluavat jatkaa vapaaehtoistyön tekemistä projekteissa.
measuring Onni
 Ekomatkaajat on saanut viime aikoina aika paljon julkisuutta, eikä kaikki niin positiivista. Joitain ihmisiä tuntuu ärsyttävän sana ekomatkailu ja jokut epäilevät, että koko homma on pelkkää bisneksen tekoa ja viherpesua. Mutta monet eivät tiedä edes mistä on kysymys, saatikka että olisivat itse kokeilleet. Tietenkään lentäminen lomamatkalle ei ole ekologista, jos vertaa siihen, että jäisi kotiin, ei ajaisi autoa, eikä söisi lihaa. Harva kuitenkin elää niin. Tuskin monikaan näistä kriitikoista.

Turtlevan
Jos vaihtoehtona on kahden viikon all inclusive loma tai pari viikonloppureissua shoppailemaan kaupunkikohteeseen lentäen, niin kyllä vapaaehtoistyö eläinten ja ympäristön hyväksi on ekologisempi vaihtoehto ja myös reilumpi taloudellisesti ja sosiaalisesti. Parasta on kuitenkin se, että vapaaehtoistyö lomalla saattaa oikeasti muuttaa koko elämän suunnan ja näistä tapauksista olen ehdottoman iloinen. Se oli alkuperäinen tavoitteenikin, kun www.ekomatkaajat.fi -palvelun perustin 2,5 vuotta sitten. Lisäksi olen pystynyt itse tekemään useita kuukausia työtä eläinten ja ympäristön hyväksi. Nytkin saan nauttia Linosan saaren kauneudesta ja työstä merikilpikonnien auttamiseksi. Se on ihan mieletöntä.
Assuntina
Ohessa muutamia kuvia Linosalta.

Ei kommentteja: